ПРИСТРІЙ ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ МІКРОКОНТРОЛЕРА З ПІДВИЩЕНОЮ ЗАВАДОСТІЙКІСТЮ - Осолінський, Олександр; Кочан, Володимир; Саченко, Олег; Биковий, Павло; Загородня, Діана (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
Будучи реальним стимулом для конкурентоспроможності та продуктивності для таких секторів, як охорона здоров’я, сільське господарство чи промисловість 4.0, ринок Інтернету речей трансформує бізнес-моделі та революціонізує практики. Головним завданням є розробка додатків на базі мікроконтролерів з високим обчислювальним потенціалом з обмеженими ресурсами. Щоб задовольнити вимоги високого рівня продуктивності, так і вимоги до низької потужності, потрібен детальний аналіз як програмної, так і апаратної частини модулів ІоТ «серцем» яких є мікроконтролер. Гнучким, перспективним і малозатратним є аналіз програмного коду, який завантажується в пам'ять МК. Але досі не отримано універсальної методики та засобів для цього. Все пояснюється тим, що домінуюча технологія виготовлення елементної бази є (КМОН, CMOS). Дана технологія зменшує струм споживання схеми в режимі очікування близько 0, а в момент активації може досягати в 200 разів більше. Частота роботи мікросхеми є в два рази меншою від частоти тактового генератора. Для роботи в таких умовах джерело живлення МК повинно мати малий динамічний внутрішній опір, крім цього відомі системи вимірювання мають слабку стійкість до мережі 220В/50Гц. Дані завади впливають на процес вимірювання енергії виконання ПЗ. Тому в даній роботі запропоновано пристрій з підвищеною завадостійкістю для вимірювання енергоспоживання мікроконтролера в складі ІоТ модулів.