НЕЧІТКІ РЕГУЛЯТОРИ ЗАМІСТЬ КЛАСИЧНИХ PID-РЕГУЛЯТОРІВ В СИСТЕМАХ ОПАЛЕННЯ, ВЕНТИЛЯЦІЇ ТА КОНДИЦІОНУВАННЯ ВИРОБНИЧИХ ПРИМІЩЕНЬ - МОРОЗ, Ігор; ЮХИМЧУК, Марія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
У статті розглядається задача підтримання стабільного температурного режиму у виробничих приміщеннях, що є ключовим чинником забезпечення ефективності технологічних процесів, енергоефективності та безпеки персоналу. Традиційні пропорційно-інтегрально-диференціальні (ПІД) регулятори широко застосовуються для керування мікрокліматом, проте їх ефективність обмежується інерційністю повітряного середовища, значними тепловими навантаженнями обладнання та змінами зовнішніх умов. Запропоновано використання нечіткого ПІД-регулятора, який поєднує класичну структуру регулювання з апаратом нечіткої логіки. Побудовано математичну модель теплового режиму приміщення, розроблено архітектуру нечіткого ПІД-регулятора та виконано моделювання. Порівняння з класичним ПІД-регулятором показало зменшення інтегральних показників похибки на 10-15%.