ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СТІЙКОСТІ ГІБРИДНИХ ІНВЕРТОРІВ НА ОСНОВІ МЕХАНІЗМУ ВЕРСІОНУВАННЯ ПРОГРАМНИХ КОНФІГУРАЦІЙ - БАРАБАШ, Олег; СВИНЧУК, Ольга; МИРОНЮК, Микола; МАЙСТРОВ, Олексій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
Статтю присвячено актуальній науково-практичній проблемі забезпечення функціональної стійкості систем моніторингу та керування енергетичними комплексами в умовах динамічних технічних збоїв та системних аномалій. Актуальність дослідження зумовлена трансформацією сучасної енергетики в напрямку Smart Grid та ускладненням алгоритмів керування гібридними інверторами. Метою дослідження є розробка програмного забезпечення, що реалізує механізм версіонування конфігурацій для підтримки функціональної стійкості енергосистеми. Запропоновано математичну модель оцінки стану системи через показник функціональної стійкості S, який базується на логічній кон’юнкції критичних параметрів телеметрії: напруги акумуляторних батарей, струму навантаження та потужності мережі. Така модель дозволяє формалізувати процес виявлення аномалій та автоматизувати прийняття рішення про необхідність відкату конфігурації. Особливістю реалізованої архітектури на базі вебфреймворку Django та реляційної бази даних SQLite є створення гнучкого середовища для фіксації поточного стану системи, що дозволяє повноцінно керувати життєвим циклом конфігурацій. Завдяки розробленій структурі таблиць, система автоматично зберігає параметри налаштувань як окремі версії, що забезпечує можливість їх порівняння та швидкої активації. Експериментальна перевірка проводилася на базі гібридного інвертора Victron MultiPlus-II з використанням Victron Remote Management (VRM) API. Результати підтвердили, що впроваджений механізм версій та алгоритм автоматичного відкату дозволяють мінімізувати вплив людськихі програмних помилок, гарантуючи стабільну роботу системи навіть в умовах нестабільної генерації та різких змін енергоспоживання.