АДАПТИВНА МОДЕЛЬ АПРОКСИМАЦІЇ ЗОБРАЖЕНЬ НА ОСНОВІ ТРИГОНОМЕТРИЧНИХ СПЛАЙНІВ У ЗАДАЧАХ КОМП’ЮТЕРНОГО ЗОРУ - ДРУЖИНІН, Володимир; ТЕРЕЩУК, Ганна; СИНГАЇВСЬКИЙ, Владислав (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
У роботі запропоновано адаптивну модель обробки зображень, що поєднує методи тригонометричної апроксимації, цифрової обробки сигналів та інструменти комп’ютерного зору. Модель базується на використанні тригонометричних сплайнів із параметризованим згладжуванням, що дозволяє підвищити точність реконструкції зображень, покращити виділення контурів та зменшити вплив шумів. Особливу увагу приділено аналізу явища Гібса, яке проявляється у вигляді осциляцій поблизу різких змін сигналу при апроксимації контурів і профілів яскравості зображень. Запропонований підхід інтерпретується як універсальний механізм адаптивної реконструкції сигналів у просторі зображень та може бути використаний у задачах edge detection, contour approximation та image reconstruction.