МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ ОПЕРАТИВНОЇ ПАМ’ЯТІ В ПРОЦЕСАХ ПІДВИЩЕННЯ ШВИДКОДІЇ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ - ТКАЧЕНКО, Ольга; ГОЛУБЕНКО, Олександр; ВЛАСЕНКО, Вадим; АНТОНЕНКО, Артем (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Розглянуто основні методи оптимізації використання оперативної пам’яті в процесах підвищення швидкодії комп’ютерних систем , які є критично важливим ресурсом для забезпечення швидкодії системи. Оптимізація може бути застосована як на рівні апаратного забезпечення (наприклад, збільшення обсягу та швидкості пам'яті, активне керування багаторівневим кешем процесора), так і на рівні програмного коду (використання ефективних алгоритмів, пулінгу об'єктів, ручного управління пам'яттю та оптимізації циклів і масивів ). Також важливу роль відіграє оптимізація на рівні операційної системи, що включає управління пам'яттю за допомогою алгоритмів LRU та підкачки, налаштування параметрів файлу підкачки та вимкнення непотрібних фонових служб. Проаналізовано та узагальнено актуальні тренди у цій сфері. Запропоновано деталізований підхід до динамічного кешування, що адаптується до змінюваних робочих навантажень у реальному часі. Цей підхід базується на постійному моніторингу запитів, аналізі трендів та динамічному розподілі кешу на гарячу, теплу та холодну зони. Показано, що, ефективне управління оперативною пам’яттю є багатогранним завданням, що вимагає інтеграції різних методів для забезпечення стабільної роботи систем, особливо в умовах обмежених ресурсів (IoT, мобільні системи) та високої динаміки обчислювальних процесів.