МОДЕЛЬ КЛАСТЕРІЗАЦІЇ КОРИСТУВАЧІВ ФРЕЙМВОРКУ, ПОБУДОВАНОГО НА ПЛАТФОРМІ МІКРОСЕРВІСНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - КОРЕЦЬКИЙ, Олександр (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
В роботі подані результати розробки моделі кластерізації користувачів фреймворку, побудованого на платформі мікросервісного програмного забезпечення. Подана модель кластерізації користувачів фреймворку, побудованого на платформі мікросервісного програмного забезпечення на основі методології кластеризації k-середніх, дозволяє згрупувати користувачів фреймворку в зоні скупчення в межах визначених кордонів кластерів по умові співпадіння центру скупчення користувачів та центру кластера. Одержані результати показали, що подана модель дозволяє згрупувати користувачів в зоні розподілу в кластери відповідно поданим розмірам по критерію співпадіння центрів розподілу користувачів та центрів кластерів. Це забезпечує подальшу оцінку навантаження на обчислювальні можливості, яке може створити відповідний кластер групування користувачів. Висвітлені в роботі результати оцінки застосовності поданої моделі показали, її придатність до згрупувати користувачів фреймворку в зоні скупчення в межах визначених кордонів кластерів, що може стати основою для подальшого визначення доступних Fog-пристрої, міграції мікросервісів відповідно характеристик кластера на відповідний Fog-пристрої для здійснення розподілених туманних динамічних обчислень.