МОБІЛЬНИЙ EYE-TRACKING ЯК ІНСТРУМЕНТ ВИЯВЛЕННЯ ВІДМІННОСТЕЙ У РОЗПОДІЛІ ВІЗУАЛЬНОЇ УВАГИ: РОЛЬ ВІКУ ТА ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ - РЕШЕТНЯК, Валентин; ФАУРЕ, Еміль (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
Стаття присвячена вивченню впливу віку та рівня цифрової компетентності на розподіл візуальної уваги і суб’єктивну зручність при взаємодії з типовими інтерфейсами мобільних застосунків. Для проведення дослідження розроблено функціональний прототип мобільного застосунку, що реалізує eye-tracking на основі відеопотоку фронтальної камери смартфона без використання спеціалізованого обладнання. У дослідженні взяли участь 55 учасників віком від 20 до 60 років, розподілених на групи за віком (молодші / старші 40 років) та рівнем цифрової компетентності. Рекрутинг учасників здійснювався через платформу Prolific, що забезпечило різноманітність вибірки за національністю та цифровим досвідом. Учасники виконували завдання на трьох типових екранах — картці товару, екрані медичних результатів та навігаційній карті — з одночасним записом метрик погляду та суб’єктивних оцінок зручності. Результати показали, що просторова ієрархія елементів є домінантним чинником розподілу уваги незалежно від характеристик користувача. Статистично значущих вікових відмінностей в об’єктивних метриках айтрекінгу не виявлено, однак старші учасники систематично гірше оцінювали зручність інтерфейсу, що вказує на недостатність поведінкових показників для повноцінної оцінки когнітивного навантаження. Цифрова компетентність вплинула на стратегії взаємодії: досвідченіші користувачі спочатку зчитували контекстну інформацію і лише потім зверталися до елемента дії, що корелювало з кращим розумінням інтерфейсу. Поєднання айтрекінгових метрик із суб’єктивними оцінками виявилося методологічно продуктивним. Отримані результати лягли в основу практичних дизайн-рекомендацій щодо просторового розміщення ключових елементів та адаптації інтерфейсів для вікових груп. Запропонований підхід демонструє практичну придатність мобільного eye-tracking для дизайн-досліджень та формування рекомендацій для різних аудиторій.