ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ІЄРАРХІЧНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ІНФОКУМУНІКАЦІЙНИМИ МЕРЕЖАМИ МАЙБУТНЬОГО - ГАЛАГАН, Наталія; ХАБ’ЮК, Наталія; КУЛИК, Михайло; ГОББЯЗОВ, Андрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглянуто задачу оптимізації інформаційної моделі ієрархічної системи управління інфокомунікаційними мережами майбутнього (TMN) з урахуванням стандартів ITU та моделей Smart TMN від TM Forum. Проаналізовано етапи постановки та розв’язання оптимізаційної задачі: вибір мети, критеріїв (продуктивність, надійність, пропускна спроможність, час транзакції, коефіцієнт готовності), обмежень та методів досягнення екстремуму показників якості. Запропоновано математичну модель процесу управління як багатопараметричного об’єкта з векторами параметрів Q, умов Y, показників K та обмежень O, включаючи детерміновані та стохастичні моделі. Розглянуто критерії ефективності (продуктивність, надійність, відмовостійкість), методи моделювання з урахуванням випадкових процесів. На основі аналізу розроблено методику мінімізації затримки інформації, підвищення достовірності керуючої інформації та оптимізації системи в умовах непрогнозованих відмов. Результати дозволяють покращити показники надійності інфокомунікаційних мереж у надзвичайних ситуаціях.