ІДЕНТИФІКАЦІЯ БАГАТОЗОНАЛЬНИХ ТЕПЛОВИХ ОБ’ЄКТІВ - Юхимчук, Марія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
Важливою складовою розв’язання проблеми координації управління багатозональних теплових об’єктів є отримання первинної інформації, яка необхідна для пошуку оптимального керування. Визначення параметрів об’єкта здійснюється шляхом розв’язання задачі ідентифікації. Інерційність об’єкта і, відповідно, можливість зміни стану його елементів протягом циклу координації обумовлює необхідність прогнозування процесів в багатозональних теплових об’єктів. Запропоновані методики активної і пасивної ідентифікації параметрів об’єкта керування. Активна ідентифікація використовується переважно на початковому етапі функціонування розподілених кібер-фізичних систем (РКФС) або у випадку зміни її структури. Пасивна ідентифікація використовується в процесі її експлуатації для підвищення точності оцінювання характеристик та врахування їх трендів. Ідентифікація здійснюється на основі моделі РКФС у вигляді передатної функції замкненої системи управління з урахуванням взаємного впливу елементів об’єкта. Задача ідентифікації може бути розв’язана як активним, так і пасивним методом. Проте найкращий результат дає методика на основі їх комбінації. При комбінованій активно-пасивній ідентифікації на початку роботи РКФС або при зміні її структури здійснюється тестовий вплив (активний етап) – внесення початкової фіксованої кількості ресурсу послідовно до кожного керованого елемента розподіленого об’єкта і реєстрація реакція зміни стану елементів у часі. На основі цієї інформації виконується оцінювання параметрів об’єкта. Далі у процесі роботи також здійснюється реєстрація керівних впливів на елементи об’єкта і зміни їх стану (пасивний етап), на основі чого уточняються параметри об’єкта та враховується їх можливий тренд.