ОДИН З ПІДХОДІВ ДО СТВОРЕННЯ ПЕРСОНАЛІЗОВАНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩA - ПОЛТОРАЦЬКИЙ, Максим (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
В умовах стрімкого розвитку технологій, зокрема ШІ, виникає потреба у трансформації підходів в освіті, персоналізованій освітній інженерії. Важливим аспектом сучасної персоналізованої інженерії є дослідження можливостей побудови траєкторій навчання здобувача вiдповiдно до його індивідуальних та кар’єрних уподобань. Метою дослідження є розробка модулю архiтекутри персоналізованого освітнього середовища та алгоритму рекомендації курсів із засосуванням технологій Semantic Web, а також висвiтлення питання застосування та мicця децентралізованих технологій IPFS та Blockchain в сучасних персоналiзованих системах для забезпечення цифрової ідентичності результатiв навчання. Особливу увагу приділено практичним аспектам реалізації алгоритму рекомендації курсів на основі мови запитів SPARQL, а також розширенню освітньої RDF-моделі. Представлено роль мови SHACL не лише для валідації моделей, а й у поєднанні з децентралізованими технологіями для забезпечення цифрової ідентичності. Ключові слова: персоналізована освіта; персоналізовані освітні траєкторії; персоналізована освітня інженерія; персоналізовані системи навчання.