ВИДІЛЕННЯ ПОДІЙ ЗАПРАВКИ ТА ОБРОБКА ДАНИХ РІВНЯ ПАЛИВА МАНЕВРОВИХ ЛОКОМОТИВІВ - ІВАЩЕВ , Даниїл; ГЕРАСИМОВ , Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті запропоновано алгоритм автоматичної обробки телеметричних даних рівня палива маневрових локомотивів. Ключовою особливістю алгоритму є диференційоване згладжування: на ділянках витрати палива застосовується сильне адаптивне згладжування, а в зонах заправки – мінімальне, що зберігає різкість фронтів підйому рівня для точного визначення обсягу залитого палива. Алгоритм включає етапи сегментації даних, видалення аномалій з адаптивним порогом, виявлення подій заправки, двоетапного згладжування та оцінки якості обробки. Експериментальна перевірка на реальних даних п'яти локомотивів (500 000 точок) підтвердила 100% точність детекції 43 заправок та значне покращення відношення сигнал/шум (в середньому на 32,6 дБ).