ООП ЯК КОНТРАКТ МІЖ БЕКЕНДОМ І МОБІЛЬНИМ ЗАСТОСУНКОМ - ТЕЛЕЖЕНКО , Денис; ПОЗНЯК , Анатолій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглядається об’єктно-орієнтоване програмування (ООП) як концептуальна та практична основа контрактної взаємодії між серверною частиною (backend) і мобільним застосунком. Особливу увагу приділено ролі моделей даних, інтерфейсів, DTO, принципів інкапсуляції та наслідування у забезпеченні стабільності API, зменшенні залежностей між компонентами та спрощенні супроводу програмних систем. Представлено аналіз архітектурних підходів, що базуються на ООП, приклади типових помилок при порушенні контрактів, а також рекомендації щодо проєктування узгоджених моделей взаємодії між клієнтом і сервером. Результати дослідження можуть бути корисними для розробників мобільних застосунків, backend-інженерів та архітекторів програмних систем.