ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ЯК ІНСТРУМЕНТУ КРИТИЧНОГО АНАЛІЗУ ТА ПІДТРИМКИ ПРОЄКТУВАННЯ ПРОГРАМНИХ СИСТЕМ - ДЕЙНИКОВСЬКИЙ , Максим; САМОРАЙ , Олег; БОЙКО , Микола (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглядається застосування методів штучного інтелекту (ШІ) як інструменту критичного аналізу вимог, архітектурних рішень та підтримки процесу проєктування програмних систем. Особливу увагу приділено використанню моделей машинного навчання та великих мовних моделей (LLM) для аналізу технічної документації, виявлення суперечностей у вимогах, прогнозування архітектурних ризиків і оптимізації дизайнерських рішень. Представлено комплексне дослідження, що охоплює аналіз сучасних AI-інструментів, інтеграцію їх у процеси системного аналізу та Software Architecture Design, а також оцінку ефективності таких підходів у реальних проєктах. Наведено приклади застосування ШІ для аналізу UML-діаграм, user stories, нефункціональних вимог і технічного боргу. Отримані результати можуть бути корисними для системних аналітиків, архітекторів ПЗ та команд розробки.