ПРОГНОЗУВАННЯ СТАНУ ВЗАЄМОБЛОКУВАННЯ ПРОЦЕСІВ У КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМАХ - МОСТОВИЙ , Сергій; ПИРЧ , Олена (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглянуто задачу прогнозування стану взаємоблокування процесів у комп’ютерних системах, що функціонують в умовах паралельного виконання процесів та конкурентного доступу до спільних ресурсів. Обґрунтовано обмеження класичних підходів до запобігання, уникнення, виявлення та відновлення після взаємоблокування, оскільки значна частина з них потребує попереднього знання майбутніх запитів процесів або реагує вже після формування небезпечного стану. Запропоновано метод прогнозування взаємоблокування, який поєднує формування сигнатури процесу, модель поточного стану комп’ютерної системи, автоматизовану побудову бази нечітких правил і подальше оцінювання ризику переходу процесів у граничний або взаємозаблокований стан. Для виділення типових ресурсних конфігурацій використано нечітку кластеризацію Fuzzy C-Means, що дає змогу враховувати поступовий характер переходу між нормальним, граничним і небезпечним режимами функціонування. Запропонований підхід дозволяє виконувати прогнозування у моменти ненадання ресурсу за запитом процесу, зменшувати обчислювальні витрати та формувати підстави для превентивного керування ресурсами комп’ютерної системи до моменту повної втрати працездатності процесів.