СИСТЕМОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО РОЗСЛІДУВАННЯ КІБЕРІНЦИДЕНТІВ В НОРМАТИВНО-ПРАВОВОМУ ПОЛІ УКРАЇНИ ТА МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - МЕЛЬНИК , Мар’яна; ЧЕШУН , Віктор; ОЛЕКСЮК , Дмитро; ЧЕШУН , Дмитро (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Дослідження присвячене комплексному аналізу організаційних, методологічних та технологічних аспектів розслідування кіберінцидентів (DFIR) у державних інформаційних системах та на об’єктах критичної інфраструктури, що функціонують в умовах інтенсивних гібридних загроз. Обґрунтовано, що DFIR виконує стратегічну функцію, перетворюючись на механізм забезпечення національної кіберстійкості шляхом ітеративного застосування моделі NIST SP 800-61 Rev. 2 та вимог ISO/IEC 27035 щодо управління інцидентами та збереження доказів. Визначено критичні технологічні імперативи: впровадження SIEM та UEBA, а також обов'язкова інтеграція з платформами обміну MISP. Проведено компаративний аналіз міжнародних моделей і доведено оптимальність гібридного підходу для національної системи. Критичний огляд виявив системні дефіцити української практики: низький рівень автоматизації моніторингу, інституційну фрагментацію обміну індикаторами компрометації та гострий дефіцит фахівців із цифрової криміналістики. У зв'язку з цим, запропоновано комплексний, інтегрований метод розслідування, що передбачає уніфікацію процедур, імплементацію гібридної організаційної моделі та технологічне посилення через поєднання автоматизованих інструментів аналізу (SIEM, MISP) із формалізованими процедурами реагування. Реалізація підходу критична для скорочення часу розслідування та підвищення стійкості критичної інфраструктури.