ДЕТЕКТУВАННЯ ТРАФІКУ DDoS-АТАК НА ВЕБ-СЕРВЕРИ - СТРЕЛКОВСЬКА , Ірина; СОЛОВСЬКА , Ірина; СТРЕЛКОВСЬКА , Юлія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Розглянуто задачу детектування DDoS-атаки на базі Flood-трафіку (SYN-Flood, UDP-Flood та HTTP-flood), яка спрямована на суттєве перевантаження Веб-ресурсів. Встановлено, що для детектування трафіку DDoS-атаки є доцільним використання результатів моніторингу та аналізу трафіку пошуком аномалій спричинених шкідливим трафіком. Запропоновано детектування шкідливого Flood-трафіку DDoS-атак за допомогою сплайн-апроксимації на базі кубічних сплайн-функцій з подальшою класифікацією легітимного та шкідливого трафіку за допомогою методу машинного навчання k-найближчих сусідів. Розроблений підхід дозволяє детектувати Flood-трафік та прийняти рішення щодо зміни стратегії керування мережним трафіком Веб-ресурсів під час DDoS-атаки.