МЕТОД СИНТЕЗУ РОЗПОДІЛЕНОЇ КОМП’ЮТЕРНОЇ СИСТЕМИ, СТІЙКОЇ ДО АТАК СОЦІАЛЬНОЇ ІНЖЕНЕРІЇ - БОХОНЬКО , Олександр; ЛИСЕНКО , Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті представлено метод синтезу архітектури системи розподіленої ІТ – інфраструктури, стійкої до атак соціальної інженерії. Основна ідея полягає в побудові ієрархічної багатоагентної моделі, у якій агент прийняття рішень верхнього рівня координує роботу сервісних агентів, спеціалізованих за модальностями та відповідальних за збирання й перевірку ознак на основі текстових, структурних і контекстних сигналів. Архітектура інтегрує кілька ключових компонентів: модуль агрегації індикаторів, що накопичує характеристики стану в часі; механізм моделювання, який відтворює поведінку користувача та зловмисника для навчання в умовах невизначеності; а також менеджер взаємодій, що планує запити та інформаційні діалоги, використовуючи апріорні знання графа, який кодує ймовірність появи певних індикаторів за наявності конкретного типу атаки. Навчання системи керується підкріплювальними сигналами, що винагороджують зменшення прогнозної невизначеності (ентропії) та штрафують повторювані або малозначущі дії, що забезпечує формування коротких, інформативних послідовностей взаємодії та каліброваних рішень. Запропонований метод реалізовано на об’єднаному корпусі електронних листів і вебсторінок, анотованих за розширеною таксономією тактик соціальної інженерії, і показано, що ієрархічний дизайн суттєво покращує як бінарне виявлення атак, так і детальну класифікацію тактик / типів порівняно з одноагентними та іншими неієрархічними базовими моделями. В експериментах запропонована система досягає вищої точності за меншої кількості дій на один приклад, знижує частку хибнопозитивних спрацювань у строгих режимах роботи та демонструє кращу переносимість між модальностями завдяки узгодженій координації спеціалізованих агентів. Метод забезпечує формалізований метод до інженерії багаторівневих адаптивних механізмів захисту від еволюційних атак соціальної інженерії в реальних експлуатаційних умовах.