ВИКОРИСТАННЯ УЛЬТРАЗВУКОВОГО КОНТРОЛЮ ДЛЯ СТИКОВИХ ЗВАРНИХ З’ЄДНАНЬ ПОЛІЕТИЛЕНОВИХ ТРУБ - ГЛАБЕЦЬ, Сергій; ЄРЕМЕНКО, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2026)
У роботі розглянуто особливості застосування ультразвукового контролю (УЗК) для стикових зварних з’єднань труб із поліетилену високої щільності (ПВЩ). Проаналізовано типові дефекти, що виникають у зварному шві, а також надано рекомендації сучасної нормативно-технічної документації, щодо вибору частоти перетворювачів при застосуванні фазованих антенних решіток (ФАР). Проведені експериментальні дослідження матеріалу труб діаметром 600–800 мм підтвердили значне затухання ультразвуку в ПВЩ і доцільність використання поздовжніх хвиль частотою 2,25 МГц. Застосування традиційних методів, зокрема луна-імпульсного (англ. pulse-echo), обмежено придатне для виявлення несплавлень та орієнтованих дефектів ПВЩ. Показано переваги дифракційно-часового методу (ДЧМ), який забезпечує високу чутливість до дефектів, стабільність вимірювань та незначну залежність від орієнтації дефектів. Отримані результати підтверджують перспективність використання ДЧМ як економічно доцільної альтернативи фазованим решіткам для неруйнівного контролю зварних з’єднань труб з ПВЩ.