МЕТОД ВЕРИФІКАЦІЇ ВІДКРИТИХ ДЖЕРЕЛ ТА ВИЯВЛЕННЯ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ ЗА ДОПОМОГОЮ OSINT-ІНСТРУМЕНТІВ - ДЖУЛІЙ , ВОЛОДИМИР; МУЛЯР , ІГОР; ФІЛЮК , ЄВГЕН (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті запропоновано метод верифікації відкритих джерел (OSINT) та виявлення дезінформації у цифровому середовищі. Розглянуто теоретичні засади понятійного апарату (OSINT, дезінформація, маніпуляція, фактчекінг), процедури геолокації та хронолокації, триангуляцію джерел, оцінювання достовірності та упереджень, виявлення цифрових слідів та прихованих комунікаційв публічно доступних матеріалах, а також ризики для дослідника й етичні аспекти. Запропоновано практичний алгоритм із контрольними списками та матрицею достовірності, а також набір інструментів для аналізу текстів, зображень, відео, мережевої інфраструктури та соціальних графів. Наведено короткі кейси застосування методів і визначено обмеження.