АУДИТ І МЕТРОЛОГІЧНІ ЗАСОБИ ОЦІНЕННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ НА ВИРОБНИЦТВІ - АНТОНЕНКО Аrtem; РАТУШЕНКО Antonina; КРИВОРУЧКО Myroslav; НЕІЛЕНКО Sergii; ЛЮБЕНОК Olena (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У роботі здійснено комплексний аналіз сучасних метрологічних засобів, що застосовуються для оцінювання якості харчової продукції на підприємствах харчової промисловості. Підкреслено, що формування якості продукції розпочинається ще на етапі її розроблення та проєктування і супроводжується відповідною нормативно-технічною документацією, яка визначає вимоги до сировини, технологічних процесів, умов виробництва та контролю. Для виготовлення конкурентоспроможних і безпечних продуктів харчування необхідно забезпечити оптимальний баланс технічних, технологічних, естетичних та експлуатаційних показників, що в сукупності визначають споживчу цінність продукції. Особлива увага приділяється ролі метрологічного забезпечення у системі контролю якості, адже точність вимірювань, достовірність результатів аналізів та стабільність контрольних процедур є базовими передумовами підтвердження відповідності продукції встановленим стандартам. У роботі наголошується, що підвищення якості харчової продукції є одним із ключових чинників забезпечення її конкурентоспроможності як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Висока якість товарів формує позитивний імідж виробника, сприяє зміцненню престижу країни та впливає на зростання її національного багатства. У сучасних умовах насиченого ринку, де цінова конкуренція вже не є вирішальною, саме якість стає визначальним критерієм успіху підприємства. Підвищення технічного рівня виробництва та удосконалення систем контролю якості прискорює темпи науково-технічного прогресу, сприяє модернізації виробництва та підвищує його ефективність. Обґрунтовано доцільність широкого впровадження сучасних метрологічних засобів — систем автоматизованого контролю, високоточних вимірювальних приладів, лабораторного обладнання та методів аналітичного контролю. Запропоновано напрями підвищення якості готової продукції, серед яких удосконалення метрологічного забезпечення, оптимізація технологічних процесів, впровадження стандартизованих методик контролю та підвищення кваліфікації персоналу.