МАСШТАБОВАНІ МЕХАНІЗМИ ВІДДАЛЕНОГО ОНОВЛЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В ПЕРИФЕРІЙНІЙ РОБОТОТЕХНІЦІ - ЗАГВОЙСЬКИЙ, Ростислав; КАЗИМИРА, Ірина; ТКАЧУК, Катерина; ДМИТРІВ, Олег (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Поширення розподілених роботизованих систем у промисловості створює потребу в безпечних і масштабованих механізмах віддаленого оновлення ПЗ, оскільки ручні процеси призводять до простоїв, розсинхронізації версій і затримок з випуском критичних оновлень. Запропонована архітектура поєднує контейнеризовані мікросервіси, CI/CD-конвеєри, Kubernetes-оркестрацію, GitOps-керування конфігураціями та спеціалізовані оператори передачі стану, забезпечуючи автоматизовані оновлення на різнорідних периферійних пристроях. Використання Docker із мультиархітектурою, IaC-інструментів (Ansible, TOSCA) та декларативних моделей оркестрування дозволяє адаптувати систему до обмежень edge-середовищ. Емпіричні результати демонструють передачу стану менш ніж за 42 мс для великих промислових контролерів [1] та 30-кратне прискорення пакетних оновлень порівняно з ручними процесами при мінімальному навантаженні на пристрої [2], що підтверджує ефективність і придатність описаних методів для сучасних виробничих систем.