ЕМПІРИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ПАРАМЕТРІВ УЗАГАЛЬНЕНОГО ЗАКОНУ АМДАЛА У ВЕБ-ІНТЕРФЕЙСАХ - ПРУС, Олег; МАЙДАНЮК, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті представлено відтворювану методику емпіричного оцінювання параметрів узагальненого закону Амдала для веб-інтерфейсів із фокусом на перцентильні UX-метрики. Запропоновано багаторесурсну модель критичного шляху з частками етапів (мережа, JS/CPU, рендер тощо), локальними прискореннями для окремих технік оптимізації та явним урахуванням неадитивності через множники взаємодій . Ідентифікацію параметрів реалізовано на основі дворівневих факторних дизайнів і регресії в лог-просторі перцентилів з коваріатами страт (клас пристрою, тип мережі, стан кешу). Операціоналізацію здійснено за Chrome trace/HAR через робастний «breakdown» часу; оцінювання – за парами «увімкнено/вимкнено» та, за необхідності, у схемі difference-in-differences на польових даних (RUM). Якість прогнозів контролюється через MAPE та RMSE у лог-шкалі, невизначеність – через bootstrap-інтервали; калібровка «факт → прогноз» перевіряє зсув і масштаб. На репрезентативних маршрутах (hero-зображення та списковий інтерфейс) показано, що попарні взаємодії оптимізацій істотно впливають на та , а безпосереднє моделювання зменшує похибку передбачення порівняно з адитивними припущеннями. Отримано типові похибки 6–9% для перцентильних метрик із коректною калібровкою масштабу, що є достатнім для включення оцінених до процедур перцентильного прогнозування та планування «пакетів» змін у CI-циклах. Практичну значущість становить перехід від евристичного налаштування до кількісно обґрунтованого вибору оптимізацій із прозорою інтерпретацією внесків і взаємодій. Наукова новизна полягає у поєднанні багаторесурсної моделі з перцентильною регресією й явним урахуванням неадитивності для промислових веб-систем.