ФУНКЦІОНАЛЬНО-ЛОГІЧНЕ ПРОЄКТУВАННЯ АПАРАТНОЇ ЧАСТИНИ КІБЕРФІЗИЧНОЇ СИСТЕМИ «РОЗУМНІ ЛІХТАРІ» - ГОВОРУЩЕНКО, Тетяна; ВОЙЧУР, Юрій; ЗАПЛАВСЬКИЙ, Даниїл (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Розумні ліхтарі як елемент кіберфізичних систем стають не лише джерелом світла, але й повноцінним елементом інтелектуального міського середовища, що відіграє ключову роль у побудові ефективного, безпечного та сталого міста майбутнього. У процесі реалізації було створено повноцінну автоматизовану систему, яка виконує низку дій: вмикає або вимикає LED–лампу залежно від рівня освітлення та руху/наближення людини, активує звукову сигналізацію у разі нахилу або хитання ліхтаря. Крім того, передбачено можливість перемикання режимів роботи між ручним та автоматичним, що дозволяє користувачеві адаптувати систему до своїх потреб і умов навколишнього середовища. Апаратна частина розумного ліхтаря, побудована на базі ESP32 у поєднанні з системою датчиків, забезпечує високу точність збору даних, надійність у роботі та можливість адаптивного управління освітленням. Така система дозволяє ефективно реагувати на зміну умов довкілля і забезпечує сталі показники енергоефективності, що є важливою умовою для екологічно орієнтованих рішень. Завдяки коректному підбору компонентів і їх правильній інтеграції, отримана система здатна функціонувати в широкому діапазоні умов і задовольняти сучасні потреби у сфері моніторингу навколишнього середовища та автоматизованого управління інфраструктурою. Важливою особливістю проєкту є підтримка дистанційного керування та моніторингу параметрів у режимі реального часу завдяки використанню мобільного застосунку Blynk IoT. Інтеграція з Wi–Fi мережею забезпечує постійний зв’язок між пристроєм та користувачем, дозволяючи переглядати показники сенсорів, змінювати режими роботи та надсилати керуючі команди. Така функціональність суттєво підвищує ефективність використання системи та робить її надзвичайно зручною в експлуатації.