ДОСЛІДЖЕННЯ ВИНИКНЕННЯ ЛОГІЧНИХ ПОМИЛОК В РОЗРОБЦІ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА МЕТОДИКИ ЇХ ВИЯВЛЕННЯ - СЕМЕНЕЦЬ, Олександр; ТЕЦЬКИЙ, Артем (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Предметом вивчення в даній статті є вплив наявності логічних помилок на кібербезпеку веб-додатків. Метою роботи є вивчення впливу логічних помилок на кібербезпеку веб-додатку, створення класифікації помилок, ознайомлення з методиками їх виявлення та побудова моделі логічної помилки. Завдання: проаналізувати вплив логічних помилок на кібербезпеку веб-додатків, причини їх виникнення. Розглянути помилки, що з’являються на різних етапах розробки застосунків, класифікувати логічні помилки, привести методи протидії виникнення логічних помилок. Відповідно до поставлених завдань, були отримані наступні результати. Була розглянута каскадна модель розробки програмного забезпечення, на кожній з фаз котрої можуть виникати логічні помилки в архітектурі додатку. Для кращого розуміння шляхів виявлення логічних помилок була створена модель і введена класифікація. Наведено рекомендації і інструменти по виявленню похибок на кожній фазі. Висновки: Виявлення логічних помилок в програмному забезпечені є досить складною і недостатньо вивченою проблемою. Отримані результати дозволяють краще зрозуміти природу логічної помилки, роблячи акцент на всі фази розробки програмного забезпечення. Наведено рекомендації з приводу методик і інструментів для виявлення логічних помилок.