МЕТОД ФОРМУВАННЯ AI-ПЛАТФОРМИ ДЛЯ ВБУДОВАНИХ ОБЧИСЛЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ КОГНІТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - ПОТАПОВ, Григорій; РУСІНОВ, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглянуто порядок формування когнітивної платформи штучного інтелекту (AI-платформи), яка буде основою розвитку вбудованих обчислювальних систем. Зазначено, що формування AI-платформи є складним і важливим процесом, який потребує аналізу великого обсягу слабкоструктурованої та неструктурованої інформації, що значно ускладнює її аналіз та оброблення. При цьому ефективне використання інформаційних технологій для аналізу та оброблення інформаційних процесів безпосередньо залежить від рівня взаємодії між ними. Характер взаємодії визначає їх мережеву орієнтацію, при чому в середовищі системи мають використовуватися засоби, які застосовують для цього інформаційні ресурси з різних галузей знань. Для підвищення оперативності оброблення інформаційних процесів пропонується використовувати когнітивну інформаційну технологію із елементами штучного інтелекту, а для формування вихідних даних використовувати моніторинг інформаційних процесів у вбудованих обчислювальних системах. Для реалізації цього розроблено метод формування AI-платформи для вбудованих обчислювальних систем із використанням когнітивних технологій. Цей метод використовуватиметься як для структуризації інформаційних процесів, формування на їх основі онтологій і використання АІ-платформи для ранжування зазначених процесів і виборі раціонального варіанту оброблення. Подальшим напрямком досліджень, розпочатих в даній статті, є впровадження запропонованого метода у вбудовані обчислювальні (інформаційно-аналітичні) системи.