ОСОБЛИВОСТІ ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО АУДИТУ КІБЕРБЕЗПЕКИ В РІЗНИХ РЕГІОНАХ СВІТУ - ВОЙТОВИЧ, Олеся; ВОЛИНЕЦЬ, Віталій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Стаття присвячена порівняльному аналізу нормативних вимог з аудиту кібербезпеки в ключових регіонах світу в умовах глобальної цифрової трансформації. Дослідження систематизує та зіставляє регуляторні підходи в Європейському Союзі, Північній Америці, Азії та Африці, з особливим акцентом на вимоги до фінансового сектору. Регіональний аналіз виявив кардинальні відмінності у підходах: від жорстко регламентованого та централізованого в ЄС (GDPR, NIS2) до гнучкого, керованого ринковими практиками в США (NIST CSF, SOC 2), неоднорідного в Азії з елементами жорсткого державного контролю (китайський MLPS 2.0) та фрагментованого в Африці, де неефективні панафриканські ініціативи поступаються місцем національним законодавствам, що стикаються з викликами імплементації. Дослідженням встановлено, що головним викликом для міжнародних компаній є навігація у складному та неузгодженому регуляторному середовищі. У відповідь на це, стаття пропонує практичні "дорожні карти" для виходу фінансових компаній на ринки кожного з розглянутих регіонів. Також підкреслюється розрив між формальною відповідністю вимогам та реальною кіберстійкістю, що особливо помітно в регіонах з дефіцитом кваліфікованих кадрів та слабкими інституціями.