МЕТОД СТРУКТУРНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ІНТЕРВАЛЬНИХ ДИСКРЕТНИХ МОДЕЛЕЙ СКЛАДНИХ ОБ’ЄКТІВ ІЗ АДАПТИВНИМ НАЛАШТУВАННЯМ ВИБОРУ СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Мельник, Андрій; Дивак, Микола (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2022)
Розглянуто задачу структурної ідентифікації інтервальних дискретних моделей складних об’єктів та метод її розв’язування на основі поведінкової моделі бджолиної колонії. Досліджено особливості реалізації цього методу. Встановлено, що під час формування структур на різних фазах обчислювальної схеми методу здійснюємо вибір із множини елементів випадково і заміну структурних елементів здійснюємо також випадково. В основі такого вибору покладено рівномірний закон розподілу. Спираючись на ці факти, сформульовано задачу про необхідність встановлення приорітетності обрання структурних елементів із множини для формування оптимальної, в сенсі задачі структурної ідентифікації структури інтервальної дискретної моделі, що у підсумку забезпечить зниження обчислювальної складності методу структурної ідентифікації інтервальних дискретних моделей складних об’єктів. В роботі запропоновано та обґрунтовано новий метод структурної ідентифікації інтервальних дискретних моделей складних об’єктів, який на відміну від існуючих, містить обчислювальні процедури адаптивного налаштування вибору структурних елементів у спосіб встановлення для кожного елемента множини структурних елементів ймовірності вибору будь-якого елемента і на основі зміни цього розподілу на різних фазах поведінкової моделі бджолиної колонії, що у сукупності знижує обчислювальну складність реалізації методу.