ФІЗИЧНІ ОСНОВИ ТА МЕТОДИ РЕАЛІЗАЦІЇ P-БІТІВ - ТОРСЬКА, Роксана (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті проведено огляд фізичних та апаратних реалізацій p-бітів – стохастичних двійкових елементів, що становлять основу ймовірнісних обчислень. Розглянуто ключові технології, зокрема магнітно-тунельні структури (s-MTJ), мемристори, RRAM, CMOS та FPGA, їхні принципи роботи, переваги й обмеження. Описано сучасні архітектури та прототипи p-бітових систем, а також можливості їх масштабування та застосування у стохастичному моделюванні, оптимізації та обернених обчисленнях. Наведено перспективи розвитку матеріалів і апаратних схем, що сприятимуть підвищенню ефективності й надійності ймовірнісних обчислювальних платформ.