КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ПРОГРАМНО-АЛГОРИТМІЧНИХ РІШЕНЬ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗОВАНОГО МОНІТОРИНГУ В РОСЛИННИЦТВІ ВІДКРИТОГО ҐРУНТУ: СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - ЛАКТІОНОВ, Іван; СЕМЕНОВ, Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Актуальність дослідження цієї статті обумовлена сьогоденними викликами у сільськогосподарській галузі, які потребують вирішення шляхом розробки й упровадження високоефективних цифрових і інформаційних технологій. Основна мета полягає в обґрунтуванні перспективних напрямків розвитку цифрових і інтелектуальних технологій прогнозування врожаю сільськогосподарських культур на основі детального компаративного аналізу сучасного стану програмно-алгоритмічних рішень моніторингу параметрів агровиробничих процесів рослинництва відкритого ґрунту. У статті представлено результати оглядово-аналітичних досліджень щодо компаративного аналізу й категоріального узагальнення сучасних підходів до інтелектуалізованого агромоніторингу під час прогнозування врожаю агрокультур у технологічних умовах рослинництва відкритого ґрунту. Здійснено критичний аналіз програмно-алгоритмічних рішень із урахуванням використовуваних технологій збору даних й багаторівневої інтелектуальної трансформації даних агромоніторингу. Доведено перспективність розробки та використання інформаційно-орієнтованих комбінованих моделей, що забезпечують адаптивність до змін агрокліматичних умов. Визначено основні обмеження наявних рішень і сформульовано перспективні напрями їх подальшого розвитку для підвищення точності, адаптивності, масштабованості та функціональної інтегрованості до аграрних підприємств.