ОГЛЯД ВИЗНАЧЕННЯ KPI ДЛЯ ВЕБЗАСТОСУНКУ: ПРИКЛАДИ МЕТРИК ЕФЕКТИВНОСТІ - БРАТАШ Solomiia; ПІХ Iryna (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглянуто ключові показники ефективності (Key Performance Indicators, KPI) як інструмент вимірювання якості та продуктивності вебзастосунків. Дослідження ґрунтується на необхідності комплексної оцінки вебсистем, яка враховує технічні характеристики, поведінку користувачів та бізнес-показники. Запропоновано класифікацію KPI за трьома групами: технічні (швидкість завантаження сторінок, доступність системи, відсоток помилок), користувацькі (показник відмов, середня тривалість сесії, коефіцієнт клікабельності) та бізнес-орієнтовані (конверсія, середній дохід на користувача, довічна цінність клієнта, вартість залучення користувача). Особливу увагу приділено взаємозв’язку між технічними метриками та якістю сприйняття кінцевим користувачем, а також їхньому впливу на бізнес-результати. Показано, що навіть незначні технічні збої або повільне завантаження суттєво знижують рівень задоволеності користувачів, конверсію та довіру до бренду. У статті наведено приклади застосування KPI в електронній комерції, SaaS-рішеннях та інформаційних порталах, що підтверджує універсальність підходу. Проаналізовано проблеми відсутності уніфікованого переліку KPI для різних типів систем, труднощі інтеграції метрик у єдину модель управління та недостатню автоматизацію збору даних. Запропонований підхід дозволяє формувати збалансовану систему оцінювання, яка одночасно враховує технічні параметри, поведінку користувачів і фінансові показники. Це створює підґрунтя для більш точного прогнозування наслідків технічних змін, оптимізації бізнес-стратегії та підвищення якості користувацького досвіду. Результати дослідження можуть бути використані інженерами програмного забезпечення, аналітиками та менеджерами проєктів у процесі планування розвитку та вдосконалення вебзастосунків. Використання KPI як інтегрованої системи моніторингу та прийняття рішень забезпечує можливість швидко реагувати на проблеми, визначати напрями зростання та підвищувати конкурентоспроможність цифрових продуктів.