АНАЛІЗ ШУМУ В ДАНИХ ВИМІРЮВАННЯ РІВНЯ ПАЛИВА НА ТРАНСПОРТІ - ІВАЩЕВ, Даниїл; ГЕРАСИМОВ, Володимир (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті представлено результати всебічного аналізу шуму в даних, отриманих від датчиків рівня палива транспортних засобів, з використанням статистичних і спектральних методів. Дослідження охоплює класифікацію шуму за типами, визначення його основних характеристик у різних експлуатаційних режимах (рух і стоянка). Проведено аналізу статистичних показників (середнє значення, стандартне відхилення, асиметрія, куртозис) та результатів тестів нормальності (Колмогорова-Смірнова, Андерсона-Дарлінга) для шуму, що дозволило виявити нестаціонарність і відхилення від нормального розподілу, зокрема у 98.33% сегментів. Проведена класифікація шуму за статистичними та спектральними характеристиками.