СПОСОБИ ВИМІРЮВАННЯ ГЕОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗНОСУ РІЗАЛЬНОГО ІНСТРУМЕНТУ - ЗАЩЕПКІНА, Наталія; ТИМЧИК, Роман (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
В сучасному приладобудувані основним способом виготовлення деталей приладів є механообробка заготовок деталей на верстатах з числовим програмним керуванням (ЧПК), для яких висуваються високі вимоги до точності геометричних розмірів та форми поверхонь. Для вимірювання точність геометричних розмірів і форми поверхні тіла обертання є актуальним створення відповідних інформаційно-вимірювальних систем і аналітичних моделей оцінювання і прогнозування можливих змін параметрів інструментів. Такі системи та моделі мають бути основою для створення відповідного програмного забезпечення систем верстатів з ЧПК для виконання необхідних корекцій в траєкторії руху інструменту відносно поверхні заготовки в системі координат верстата. Це дозволить компенсувати можливі пружні деформації заготовки й теплові деформації геометричних розмірів інструмента, що в свою чергу, забезпечить необхідну ефективність роботи виробництва. Дослідження і розробки є актуальними і мають ознаки науково-практичної задачі в сучасному приладобудуванні, пов'язані з виробництвом приладів спеціального призначення. Було розглянуто проблеми зношування ріжучого інструменту при обробці деталей. Проаналізовано види зношення інструменту, причини, методи та прилади визначення зношування. Визначено, що одним із способів скорочення часу налаштування є автоматичний облік фактичних розмірів інструментів у програмі керування. З підвищенням точності налаштування інструменту скорочується машинний час за рахунок зменшення: холостих переміщень тримача різців і «зон безпеки» — відстаней, передбачених програмістом для забезпечення безпечного підходу інструменту до оброблюваної поверхні та його врізання. Поєднання традиційних і передових методів моделювання дозволяє зменшити невизначеність вимірювань і покращити точність прогнозування відхилень форми, що особливо важливо в прецизійному виробництві деталей приладів, де точний контроль геометричних характеристик є ключовим. Створення прецизійних безконтактних засобів контролю розмірного зносу різального інструмента дозволить забезпечити виготовлення високоточних деталей приладів.