ЗАХИСТ ДАНИХ У СИСТЕМАХ ОБЛІКУ ЛІЧИЛЬНИКІВ. СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ БЕЗПЕКИ ТА ІНТЕГРАЦІЯ «ДІЇ» - БУНЯК, Віталій; ЛУКІЧОВ, Віталій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглядаються сучасні підходи до захисту даних у системах автоматизованого обліку споживання енергоресурсів з акцентом на інтеграцію державних цифрових сервісів, зокрема мобільного застосунку «Дія». Автори аналізують архітектурні рішення, рекомендовані стандартами NIST, та досліджують механізми автентифікації, криптографічного захисту і безпечної передачі інформації, що гарантують конфіденційність, цілісність і доступність даних. У роботі докладно розглянуто можливості впровадження технологій LPWAN, таких як LoRaWAN, як економічно ефективної альтернативи стільниковим мережам для реалізації систем автоматизованого обліку. Особлива увага приділяється оптимізації витрат в українських умовах, де фінансові та інфраструктурні обмеження вимагають застосування адаптивних рішень і гібридних моделей збору даних, що дозволяють мінімізувати операційні витрати без шкоди для безпеки. Запропоновано використання платформи «Дія» як засобу автентифікації та централізованого контролю доступу до критично важливої інформації. Аналіз практичних кейсів і наукових досліджень дозволяє виокремити основні виклики кібербезпеки, зокрема ризики атак «людина посередині», підробки даних та DoS–атак. У статті наведено рекомендації щодо посилення захисту через впровадження сучасних протоколів шифрування, регулярного аудиту систем і використання резервних каналів передачі даних. Впровадження комплексних заходів дозволить знизити ймовірність успішних кібератак і мінімізувати фінансові та репутаційні збитки. Це сприятиме підвищенню рівня довіри як споживачів, так і державних органів до системи автоматизованого обліку. Крім того, застосування інноваційних технологій забезпечить гнучкість та адаптивність системи до швидко змінюваних кіберзагроз. Дослідження підкреслює значущість інтеграції державних цифрових сервісів у систему розумного обліку як інструменту модернізації інфраструктури енергетики, підвищення ефективності управління ресурсами та зміцнення довіри споживачів до цифрових технологій. Запропоновані стратегії дозволяють адаптувати міжнародні стандарти до специфіки ринку України, забезпечуючи баланс між високими вимогами до безпеки та економічною доцільністю впровадження інноваційних рішень.