КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ СИСТЕМИ КІБЕРЗАХИСТУ IoT-ПЛАТФОРМ - ГАЛАГАН, Наталія; БОРИСЕНКО, Ірина; ХАБʼЮК, Наталія; СТАРОДУБЦЕВ, Ярослав; КОВАЛЬЧУК, Нікіта (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглядається підвищення ефективності безпеки в інтелектуальних мережах із застосуванням технологій Інтернету речей (IoT) шляхом впровадження методу диференційованої конфіденційності. Запропоновано використання методу диференціальної конфіденційності для забезпечення захисту від несанкціонованого доступу до складових частин, програмного забезпечення, баз даних та архівів. обґрунтовано доцільність використання номінально-структурного методу як основи для побудови моделі безпеки, яка дозволяє здійснювати метризацію зв’язків та забезпечує узгодженість між внутрішньою і зовнішньою структурами системи. У статті проаналізовано основні організаційні та технічні заходи безпеки для IoT-середовища, включаючи управління життєвим циклом пристроїв, архітектурою безпеки, навчанням персоналу, шифруванням, моніторингом і конфігураційним управлінням. Розглянуто застосування номінально-структурного методу та введення додаткової функції диференційованої конфіденційності. Представлено математичні моделі та способи досягнення диференційованої конфіденційності. Зазначається, що застосування диференційованої конфіденційності створює анонімні дані шляхом додавання шуму, що сприяє захисту конфіденційності та підвищенню рівня безпеки та надійності роботи системи.