ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ ПСИХОЛОГІЧНОГО СТАНУ ВІЙСЬКОВИХ ІЗ ПОСТТРАВМАТИЧНИМ СТРЕСОВИМ РОЗЛАДОМ ЗАСОБАМИ AI - АЗАРОВА, Анжеліка; ШЕРШУН, Максим; МУРАЩЕНКО, Олександр; РУЗАКОВА, Ольга (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті представлено інформаційну систему моніторингу психологічного стану військовослужбовців, які страждають на посттравматичний стресовий розлад. Система реалізована на платформі iOS та використовує великі мовні моделі (LLM) штучного інтелекту GPT-4, інтегровані через CoreML для оброблення відповідей користувача, а також платформу HealthKit для збору фізіологічних даних. Розроблено структурну схему архітектури цієї ІС та відповідний метод формалізації математичної моделі оцінювання стану військових засобами AI. Основним науковим результатом є математична модель, яка, на відміну від існуючих підходів, дозволяє засобами штучного інтелекту та розробленої інформаційної системи підвищити точність та швидкість виявлення ознак ПТСР та адаптивність інтерфейсу до військових потреб.