МОДЕЛІ АТАК СОЦІАЛЬНОЇ ІНЖЕНЕРІЇ - БОХОНЬКО, Олександр; ЛИСЕНКО, Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
З розвитком сучасних технологій Інтернет став ключовим для обміну різноманітною інформацією та комунікацій. Як наслідок, подібна еволюція принесла децентралізований доступ до даних та інформації через обмін файлами за допомогою платформ, зокрема таких як соціальні мережі, які як правило, не є досить захищеними. Стаття присвячена дослідженню моделей атак соціальної інженерії, що використовують як психологічні особливості людської поведінки, так і технічні вразливості інформаційних систем. Автори інтегрують підходи з психології, соціології та кібербезпеки, що дозволяє глибше зрозуміти природу цих атак і розробити ефективніші засоби їх запобігання. В статті описано ключові форми атак соціальної інженерії, включаючи фішинг, вішинг та інші методи, які маніпулюють довірою і викликають емоційні реакції у жертв. Значну увагу приділено аналізу основних векторів атак, специфіці цільових характеристик та психологічних тригерів, які зловмисники використовують для досягнення своїх цілей. Запропоновані моделі атак охоплюють весь життєвий цикл атакуючих дій – від етапу початкової розвідки та збору інформації про жертву до впровадження методів маніпуляції та подальшого аналізу результатів після атаки. Окрім цього, моделі враховують поведінкові та психологічні аспекти, такі як ефект авторитету, страх, терміновість та інші фактори, що дозволяють зловмисникам успішно маніпулювати жертвами. У статті розглянуто вплив цих факторів на здатність організацій розпізнавати та нейтралізувати загрози на різних етапах їхнього життєвого циклу. Результати дослідження мають на меті підвищити точність прогнозування атак, сприяти покращенню навчальних програм для співробітників, підвищити рівень обізнаності про ризики соціальної інженерії та посилити загальний рівень інформаційної безпеки. Автори пропонують рекомендації щодо створення політик та інструментів захисту, які можуть значно зменшити вплив атак соціальної інженерії на організації та окремих осіб.