ВПРОВАДЖЕННЯ ЗАСОБІВ АВТОМАТИЗОВАНОГО ВИХРОСТРУМОВОГО КОНТРОЛЮ У СИСТЕМАХ ТЕХНІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ - ЛЕВИНСЬКИЙ, Олександр; ОЛЬМАН, Даніель; ГАНУСОВСЬКИЙ, Віктор; БІЛОУС, Денис; КЕРДАНЬ, Федір (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У рамках даного дослідження було проведено комплексний аналіз методів налаштування та оптимізації засобів автоматизованого вихрострумового контролю у системах технічної діагностики. Проведено аналіз переваг вихрострумового контролю та визначено його класифікацію за методологічними, функціональними, технічними, експлуатаційними та галузевими характеристиками. Оцінка ефективності засобів автоматизованого вихрострумового контролю в технічній діагностиці має враховувати нормативно-правові вимоги, регуляторний контроль і економічну доцільність, що забезпечує відповідність міжнародним стандартам і оптимізацію витрат. Вказано, що завдяки використанню багатоканальних сенсорних масивів, сучасні засоби вихрострумового контролю матричного типу значно покращують ефективність технічної діагностики, що знижує час моніторингу та підвищує ефективність виявлення дефектів. Визначено, що основною задачею підвищення продуктивності вихрострумового контролю є ефективна обробка електричних сигналів від детекторів масиву датчиків, що дозволяє отримати точну амплітудну та фазову характеристику сигналу. Цифрове виділення цих характеристик за допомогою дискретного перетворення Гільберта та адаптованого математичного апарату дозволяє знизити похибки та покращити точність діагностики, що є важливим для задачі дефектоскопії. Також у межах дослідження було запропоновано математичне моделювання процесів діагностики на основі датчиків комплексу вихрострумового контролю, що дозволяє ефективно виявляти дефекти на поверхні та в приповерхневих шарах матеріалу, а також адаптувати модель для вирішення інших інженерних задач, таких як виявлення тріщин і механічних пошкоджень у об'єктах зі складною геометрією. Сигнали, що надходять від датчиків під час сканування, відображають зміни рівня напруги, які виникають при проходженні над дефектами, і перетворюються на цифрові значення, що дозволяють визначити глибину дефектів; в процесі сканування формується тривимірна карта об’єкта, а для підвищення точності та швидкості діагностики застосовуються спеціалізовані алгоритми управління підключенням датчиків та схеми розміщення.