МЕТОД ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ НА ОСНОВІ СИСТЕМИ ЗАЛИШКОВИХ КЛАСІВ ПРИ ФОРМУВАННІ ТАЙМЕРНИХ СИГНАЛІВ - КОРЧИНСЬКИЙ, Володимир; ГАВЕЛЬ, Сергій; СЄДОВ, Костянтин; СЕВАСТЄЄВ, Євген; ЛІМАРЬ, Ігор (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті розглядається метод захисту інформації на основі таймерних сигнальних конструкцій, імпульси яких формуються з використанням системи залишкових класів. Використання таймерних сигналів ускладнює структуру комбінацій, що підвищує їх структурну прихованість. Система залишкових класів дозволяє поділити цілісну інформацію на множину незалежних залишків за заздалегідь обраними взаємно простими модулями, що відкриває нові можливості для побудови сигнальних конструкцій, які можна використовувати для підвищення завадостійкості передавання даних. Особливу увагу приділено використанню системи залишкових класів у поєднанні з надлишковими модулями для формування коригувальних кодів, які забезпечують виявлення та виправлення помилок, спричинених завадами, навмисними впливами або технічними збоями. У роботі детально проаналізовано практичні алгоритми застосування системи залишкових класів для формування таймерних сигнальних конструкцій, в яких інформація позначається у виді імпульсів із визначеним часовим інтервалом. При цьому, сигнальні конструкції набувають властивості завадостійкого коду та структурної прихованості, що в певній мірі забезпечують захист від несанкціонованого доступу за рахунок невизначеності структури сигналу. Властивості структурної прихованості ускладнює процес визначення структури сигналу у випадку перехоплення повідомлення засобами радіоелектронної розвідки противника. Наведено математичні приклади формування залишкових векторів та формування таймерних сигнальних конструкцій. Отримані результати свідчать про доцільність використання системи залишкових класів як одного з перспективних напрямів у проєктуванні захищених комунікаційних та інформаційно-керуючих систем, зокрема, у військовій сфері, критичній інфраструктурі та пристроях реального часу.