АНАЛІЗ МЕТОДІВ ВИМІРЮВАННЯ НЕРІВНОМІРНОСТІ РУХУ ПОДАЧ МЕТАЛОРІЗАЛЬНИХ ВЕРСТАТІВ - ГОЛОФЄЄВА, Марина; ПАЛЕННИЙ, Юрій; САЛЮТІН, Максим; ТІХЕНКО, Валентин; ЛАВРУК, Олексій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
При дуже малих швидкостях подачі у металорізальних верстатах рух подачі стає нерівномірним, що проявляється у вигляді періодичних зупинок та різких ривків. Цей небажаний режим руху відомий як ефект «stick-slip» – чергування прилипання і ковзання поверхонь, які рухаються. В результаті, незважаючи на те, що приводом верстату задається рівномірне переміщення, фактична швидкість подачі осцилює, що негативно впливає на точність обробки і якість поверхні деталі. Проблема є особливо актуальною для високоточних верстатів, при мікроподачах, де навіть незначні коливання руху можуть призводити до браку. Для підвищення точності позиціонування необхідно розуміти фізичні та конструктивні причини виникнення нерівномірної подачі та ефекту «stick-slip», а також вміти кількісно оцінювати (вимірювати) основні параметри цих явищ. У цій роботі розглядаються причини появи нерівномірності руху на малих подачах, описуються характерні показники цих коливальних режимів, і розглядається два методи вимірювань – непрямий та прямий – з аналізом їх відносної похибки.