МЕТОД ОПТИМАЛЬНОГО РОЗМІЩЕННЯ КОНТЕЙНЕРІВ ДЛЯ ВЕБ-ПОРТАЛІВ ЗА РЕСУРСАМИ ТА ПРОДУКТИВНІСТЮ - СТЕПАНОВ, Дмитро; СЕНІВ, Максим (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
В умовах стрімкого зростання складності веб-порталів і навантаження на ІТ-інфраструктуру актуальним є завдання ефективного управління ресурсами з метою досягнення високої продуктивності та доступності сервісів. Недостатньо оптимізоване розміщення контейнерів може призводити до нерівномірного навантаження на сервери, зниження продуктивності, надлишкових витрат ресурсів і зростання часу відгуку. Метою дослідження є удосконалення методу оптимального розміщення контейнерів веб-порталів, що базується на аналізі наявних ресурсів інфраструктури та вимог до продуктивності веб-порталів. Запропоноване удосконалення передбачає врахування динамічних характеристик навантаження, продуктивності, стабільності середовища, часу відновлення, обмежень фізичних ресурсів серверів та мережевих компонентів, що дозволить визначити оптимальну конфігурацію розміщення контейнерів на основі багатокритеріальної оптимізації. Очікуваними результатами роботи є скорочення часу відновлення та забезпечення стабільної роботи веб-порталів в умовах змінних навантажень. Практичне значення полягає в можливості застосування удосконаленого методу для автоматичного керування інфраструктурою веб-порталів, що дозволить значно скоротити витрати на утримання ІТ-інфраструктури та підвищити якість послуг, що надаються кінцевим користувачам.