ІНТЕГРАЦІЯ СУПУТНИКОВИХ ТА НАЗЕМНИХ БЕЗДРОТОВИХ МЕРЕЖ: АРХІТЕКТУРНІ КОНЦЕПЦІЇ - КУЛЬЧИЦЬКИЙ, Сергій; ГОЛОТЕНКО, Олександр; СТАНЬКО, Андрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Інтеграція супутникових і наземних бездротових мереж розглядається як ключове рішення для забезпечення глобальної покриття і стійкості зв’язку в еру 5G та наступних поколінь. У цій роботі проаналізовано сучасні архітектурні концепції побудови гібридних супутниково-наземних мереж та визначено основні виклики, що постають при їх об’єднанні. Розглянуто перспективні технології і стандарти, зокрема неназемні мережі (NTN) у 5G, погляд на інтеграцію в майбутніх системах 6G, а також роль угруповань низькоорбітальних (LEO) супутників. Проведено аналіз прикладів реалізації інтегрованих систем – глобальних широкосмугових проєктів Starlink, OneWeb та Amazon Kuiper, з акцентом на їх архітектуру та досягнуті результати. На основі останніх досліджень і проєктів показано, що попри значні технічні перешкоди (затримки, доплерівський зсув, інтерференція, інфраструктурні та регуляторні проблеми), тенденції розвитку технологій мережевого керування, стандартів 3GPP та прогрес у виробництві супутників роблять інтеграцію супутникових і наземних мереж все більш досяжною.