МЕТОД ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК КООРДИНАТНО-ВИМІРЮВАЛЬНИХ МАШИН - КОЛОМІЄЦЬ, Леонід; ШЕЛУХА, Олексій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті запропоновано метод дослідження динамічних характеристик координатно-вимірювальних машин (КВМ), що базується на аналізі частотних характеристик та математичному моделюванні динамічної поведінки вимірювальної системи. Розроблено комплексну методику, яка використовує аналітичні та чисельні підходи для визначення динамічних параметрів КВМ з урахуванням їх складної механічної структури. Запропонований метод дозволяє прогнозувати поведінку КВМ у різних режимах роботи, що потенційно підвищує точність вимірювань складнопрофільних деталей та знижує систематичні динамічні похибки. Дослідження обґрунтовують ефективність розробленого методу та його перевагу перед існуючими методиками.