МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ТРАЄКТОРІЙ ОБЛЬОТУ БПЛА ТА ОЦІНКИ КРИТИЧНОСТІ ДЕФЕКТІВ, ВИЯВЛЕНИХ ЗА ЗОБРАЖЕННЯМИ КОМПОНЕНТІВ ВІТРОВИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ УСТАНОВОК - СВИСТУН, Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У роботі запропоновані метод визначення траєкторій обльоту БПЛА компонентів вітроенергетичних установок (ВЕУ) та метод оцінювання критичності дефектів компонентів ВЕУ, виявлених за допомогою безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Ідея методів ґрунтується на інтеграції автоматизованого аналізу мультиспектральних зображень та нечіткої логіки для врахування експертних знань. Реалізація запропонованих методів передбачає визначення фізичних розмірів і температурних параметрів дефектів, формалізацію експертних функцій критичності й інтеграцію цих даних за допомогою нечітких множин із подальшою дефазифікацією для отримання числової оцінки. Експериментальне тестування методів продемонструвало високу узгодженість між автоматизованими та експертними оцінками (розбіжність близько 0,15), що підтверджує точність та практичну доцільність підходу для оптимізації технічного обслуговування ВЕУ.