МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТА РЕГУЛЮВАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ НЕІНВЕРТУВАЛЬНОГО ПОНИЖУВАЛЬНО-ПІДВИЩУВАЛЬНОГО ПЕРЕТВОРЮВАЧА ІЗ ЧОТИРМА СИЛОВИМИ КЛЮЧАМИ ДЛЯ КОМП’ЮТЕРНОГО ОБЛАДНАННЯ - РУСУ, Олександр; СТРЕЛКОВСЬКА, Юлія; ХНЮНІН, Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті отримано математичну модель роботи неінвертувального понижувально-підвищувального перетворювача із чотирма силовими ключами. Особлива увага приділяється алгоритмам комутації силових ключів, які забезпечують як збільшення, так і зменшення вхідної напруги. Отримані математичну модель та співвідношення можна використовувати для побудови регулювальних характеристик перетворювача. Розглянуті перетворювачі можна використовувати в телекомунікаційному та комп’ютерному обладнанні, інтелектуальних системах та пристроях Інтернету речей, що можуть працювати від систем збору енергії, сонячних і вітряних генераторів, а також поширених типів свинцево-кислотних і літій-іонних акумуляторів. Стаття може бути корисною розробникам електроніки, фахівцям, які займаються імпульсним перетворенням електричної енергії, науковцям і студентам.