АГЕНТНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПОВЕДІНКИ РОЗПОДІЛЕНОЇ IOT-СИСТЕМИ ДЛЯ ПОЛІГРАФІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА - ПАНОВИК, Уляна; КУТАС, Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті представлено підхід до моделювання поведінки розподіленої IoT-системи на основі агентної архітектури, адаптованої до умов поліграфічного виробництва. Запропоновано концептуальну модель, у якій кожен функціональний модуль (агент) виконує роль автономної одиниці з можливістю локального прийняття рішень, обміну інформацією з іншими агентами та адаптації до змін середовища. Розроблено дворівневу структуру керування: високий рівень відповідає за логіку, координацію та онтологічну інтерпретацію подій, тоді як низький рівень реалізує взаємодію з фізичними сенсорами та виконавчими пристроями. Показано сценарії динамічної реконфігурації мережі в разі збою або додавання нових вузлів. Для опису логіки роботи використано псевдокод і функціональні схеми, які дають можливість реалізувати віртуальне моделювання без потреби в спеціалізованому програмному забезпеченні. Отримані результати свідчать про ефективність агентного підходу для побудови гнучких, адаптивних і масштабованих IIoT-систем у поліграфічній галузі.