ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ЛЮДИНО-ОРІЄНТОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - ГУДАКОВ, Денис; КОЛОДІНСЬКА, Яніна (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті досліджується вплив сучасних інструментів штучного інтелекту (ШІ) на управління проєктами людино-орієнтованих інформаційних технологій (ІТ). Розглядається актуальність інтеграції технологій штучного інтелекту у процеси управління проєктами в умовах стрімкої цифрової трансформації, конкурентного тиску та зростаючої складності вимог до ІТ-продуктів, орієнтованих на врахування сучасних потреб користувачів. Авторами запропоновано ідею та концепцію програмного рішення, яке надасть можливості оцінки ефективності впровадження ШІ з метою оптимізації процесів управління проєктами для різних ІТ-сфер людської діяльності. У дослідженні виділено ключові переваги впровадження штучного інтелекту в систему управління проєктами, серед яких автоматизація рутинних завдань, підвищення якості аналітики, адаптивність до змінних умов, покращення взаємодії між учасниками проєкту, тестування різних версій ІТ-продуктів, дослідження поведінки та сегментація цільової аудиторії. Описано механізми застосування ШІ на різних етапах життєвого циклу ІТ-проєкту, включаючи ініціацію, генерацію ідей, планування, реалізацію, моніторинг і завершення. Особливу увагу приділено використанню таких інструментів, як чат-боти, моделі машинного навчання та великі мовні моделі (LLM), які сприяють підвищенню клієнтоорієнтованості, якості кінцевого продукту та ефективності координації командної роботи. Запропоноване програмне рішення містить модулі для введення даних, аналізу, прогнозування, візуалізації та звітності, що дозволяє гнучко адаптувати його до різних сфер застосування ІТ-проєктів. Зазначено, що впровадження ШІ змінює традиційні підходи до управління, створюючи умови для генерації нових бізнес-моделей і стратегій управління. Також акцентується увага на важливості забезпечення конфіденційності та безпеки даних у процесі впровадження ШІ. Результати дослідження вказують на те, що інтеграція штучного інтелекту сприяє значному підвищенню ефективності управління ІТ-проєктами, дозволяючи компаніям залишатися конкурентоспроможними в умовах швидкоплинних ринкових змін та постійних викликів. Представлений підхід може бути корисним для керівників проєктів, аналітиків і розробників, зацікавлених у використанні новітніх технологій для підвищення продуктивності, клієнто-орієнтованості та досягнення стратегічних цілей.