АРХІТЕКТУРА РОЗПОДІЛЕНОЇ ФУНКЦІОНАЛЬНО СТІЙКОЇ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ НА БАЗІ БЛОКЧЕЙН-ТЕХНОЛОГІЇ - БАНДУРКА, Олена; РОМАНІВ, Роман; СВИНЧУК, Ольга (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
Стаття присвячена дослідженню методів забезпечення функціональної стійкості розподілених інформаційних систем моніторингу руху транспортних засобів із застосуванням блокчейн-технології. З огляду на стрімкий розвиток інтелектуальних транспортних систем та зростаючі вимоги до їхньої надійності, забезпечення безперервного функціонування таких систем є критично важливим для безпеки та ефективності дорожнього руху. Зокрема, основними викликами для таких систем залишаються стійкість до апаратних та програмних збоїв, адаптація до динамічних змін у транспортній інфраструктурі, захист від кібератак, а також забезпечення цілісності та достовірності даних. Метою дослідження є розробка архітектури розподілених систем на базі блокчейну, здатних протистояти збоям, кібератакам та динамічним змінам навантаження. Основний акцент зроблено на інтеграції децентралізованих механізмів консенсусу, смарт-контрактів та алгоритмів автоматичного відновлення, що забезпечують стабільність функціонування навіть у разі часткових відмов. Блокчейн-технологія розглядається як одна з перспективних платформ для вирішення цих завдань завдяки своїм унікальним характеристикам. Серед них – децентралізований підхід, криптографічний захист, незмінність записів та прозорість даних. Інтеграція блокчейну у системи моніторингу руху дозволяє створювати відмовостійкі архітектури, які можуть функціонувати навіть за умов часткових збоїв у вузлах системи. Також використання механізмів децентралізованого консенсусу та смарт-контрактів сприяє автоматизації процесів і підвищенню загальної ефективності управління транспортними потоками. В статті розроблено архітектуру програмного забезпечення, що інтегрує блокчейн-технологію, децентралізовані механізми консенсусу та смарт-контракти для автоматизації процесів управління та забезпечення адаптивності систем.