ВИКОРИСТАННЯ UAV (ДРОНІВ) ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ДОСТАВКИ ОСТАННЬОЇ МИЛІ - ЛЕЩЕНКО, Юлія; МОРОЗ, Ігор; ЮХИМЧУК, Марія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Стаття присвячена аналізу використання дронів у логістичних системах, зокрема для оптимізації доставки "останньої милі" — ключового етапу в ланцюгу постачання, який значно впливає на ефективність та швидкість виконання замовлень. Огляд охоплює основні переваги застосування безпілотних літальних апаратів (UAV), серед яких зменшення часу доставки, оптимізація транспортних витрат, скорочення викидів CO₂ та підвищення екологічної стійкості. У дослідженні представлено перспективи дронів у контексті зростання попиту на швидкі та гнучкі логістичні рішення через популяризацію електронної комерції та зростання очікувань споживачів щодо оперативної доставки. Водночас стаття висвітлює низку викликів, які супроводжують інтеграцію дронів у традиційні логістичні системи. Зокрема, акцентовано увагу на технічних обмеженнях, таких як дальність польоту та обмежена вантажопідйомність, а також на регуляторних бар’єрах, що стосуються безпеки польотів у міських районах та необхідності оновлення законодавчої бази. Важливим є питання підготовки кадрів для роботи з новими технологіями та розробки інфраструктури, яка дозволить ефективно інтегрувати дрони в існуючі ланцюги постачання. Практичні кейси, такі як впровадження дронів Amazon Prime Air, Zipline і Wing, демонструють, як дрони вже трансформують доставку в різних регіонах, забезпечуючи економію часу та зниження витрат у віддалених або важкодоступних районах. Зокрема, вони використовуються для доставки медикаментів, продуктів харчування та малогабаритних товарів, допомагаючи вирішувати проблеми заторів і підвищувати ефективність міських логістичних систем. Стаття також розглядає сучасні технології, які підтримують застосування дронів, включаючи штучний інтелект, алгоритми оптимізації маршрутів, інтеграцію з наземним транспортом і розвиток дронових "вуликів" як базових станцій для підзарядки та обслуговування. Автори наголошують на важливості міждисциплінарного підходу до розробки та впровадження дронів у логістику, що дозволить подолати наявні бар’єри та максимізувати переваги цієї технології. У підсумку визначено основні напрями майбутніх досліджень: вдосконалення батарейних технологій, розробка стандартів для регулювання повітряного руху дронів, впровадження нових моделей співпраці між компаніями та державою, а також підвищення соціального прийняття дронів серед населення. Ці висновки мають потенціал для революції у сфері логістики, роблячи її більш гнучкою, сталою та адаптованою до сучасних викликів.