КЕРУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИМ ОБМІНОМ В БЕЗПРОВОДОВІЙ СЕНСОРНІЙ МЕРЕЖІ З ДОПОМОГОЮ МОБІЛЬНИХ АГЕНТІВ - ТОРОШАНКО Yaroslav; ТОРОШАНКО Oleksandr; ОМЕЛЬЧУК Vadym (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Розглянутий метод забезпечує простий пошук оптимального числа маршрутів з обмеженням на енергоспоживання, а також мінімізацію трафіка в безпроводовій сенсорній мережі. Проаналізовані обмеження та характерні особливості побудови сенсорних мереж, які обумовлені такими чинниками: здатність до децентралізованої самоорганізації сенсорної мережі, обмежена ємність джерела енергії радіодатчиків, відсутність індивідуальних ідентифікаторів елементів мережі, взаємні завади та спотворення даних, які викликані передачею даних на близьких частотах. Для подолання даних обмежень запропонований метод керування з допомогою мобільних агентів – програмного коду, під час передачі якого вихідний обсяг даних може бути зменшено шляхом ліквідації надлишковості детермінованими методами і методами стохастичної оптимізації. В основі архітектури мережі лежить багаторівнева ієрархія вузлів та пов'язана з нею система мобільних агентів. Мобільні інтелектуальні агенти в умовах безпроводових сенсорних мереж здатні адаптуватися до змінного інформаційного середовища, можуть працювати автономно, зберігати і передавати для оброблення накопичену інформацію. Сформульовано основні принципи колективного керування і мультиагентної взаємодії у групах сенсорів. В якості оптимального керування розуміється дія елемента для досягненні максимально можливого збільшення цільового функціоналу при переході системи з поточного стану в кінцевий. Регулювання швидкості доставки при заданих обмеженнях здійснюється шляхом застосування керованих марковських процесів. При керуванні за допомогою мобільних агентів зменшуються енергетичні витрати на доставку даних, що особливо актуально для мереж сенсорів з невідновлюваними джерелами енергії.