КІБЕРБЕЗПЕКА: ПРОБЛЕМИ, ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВІ РІШЕННЯ - ЛОЗОВСЬКИЙ, Ростислав; МОРОЗ, Антон; ДАРМОГРАЙ, Давид (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Надійна і захищена робота мереж передачі даних, комп'ютерних систем і мобільних пристроїв є критично важливою для функціонування держави і забезпечення економічної стабільності суспільства. Безпека роботи ключових інформаційних систем, які використовуються широким колом користувачів, залежить від безлічі факторів, таких як кібер-атаки, фізичні порушення, збої в програмному та апаратному забезпеченні, а також людські помилки. Ці проблеми чітко показують, наскільки сучасне суспільство залежить від стабільності інформаційних систем. Кожен з цих факторів може спричинити серйозні наслідки для функціонування критичних інфраструктур, від енергетичних систем до фінансових установ. Тому забезпечення безпеки інформаційних систем є не лише технічним завданням, а й важливою складовою загальної національної безпеки. Важливо також враховувати, що нові загрози постійно еволюціонують, що вимагає постійного оновлення та вдосконалення систем захисту. Окрім традиційних підходів до кібербезпеки, необхідно впроваджувати інноваційні рішення і технології, які можуть допомогти виявляти і реагувати на нові види загроз. Таким чином, ефективна кібербезпека є запорукою не лише стабільності держави, а й загального добробуту суспільства.